Bij Roelofs krijgen klanten uit de regio de beste service en eerlijk advies op het gebied van fietsen De beste service, advies en onderhoudG.A. van Nispenstraat 1
6814 JA Arnhem

026 44 260 14
info@fietsspeciaalzaakroelofs.nl

Maandag Gesloten
Dinsdag 08:30 uur - 18:00 uur
Woensdag 08:30 uur - 18:00 uur
Donderdag 08:30 uur - 18:00 uur
Vrijdag 08:30 uur - 18:00 uur
Zaterdag 09:00 uur - 17:00 uur
Zondag Gesloten

 

fietsbanner
fietsbanner
Samen fietsen? Ontdek fietstraining bij Fietsspeciaalzaak Roelofs

Verbeter je fietsprestaties met een goede fietstraining


Bij Fietsspeciaalzaak Roelofs geloven we dat goede fietsprestaties niet alleen afhankelijk zijn van de kwaliteit van je fiets, maar ook van je eigen fysieke conditie en training. Daarom is het erg belangrijk – en ook vooral heel leuk – om te trainen. Wij geven je 8 tips voor een goede fietstraining.

1. Stel duidelijke doelen voor je fietstraining
Om je fietstraining constructief te houden, is het belangrijk om duidelijke doelen te stellen. Of je nu je uithoudingsvermogen wilt vergroten, je snelheid wilt verbeteren, of beide, het identificeren van je doelen zal je helpen bij het vormgeven van je trainingsprogramma.

2. Bepaal je trainingsfrequentie
Een consistente trainingsroutine is essentieel voor vooruitgang. Bedenk hoe vaak je per week wilt trainen en pas je schema aan je beschikbare tijd en doelen aan. Idealiter zou een hobbywielrenner streven naar drie tot vijf trainingssessies per week.

3. Ontwikkel een gevarieerd trainingsprogramma
Een effectieve fietstraining omvat verschillende aspecten van fietsen, zoals uithoudingsvermogen, kracht, snelheid en techniek. Daag jezelf daarom regelmatig uit met een andere training, wissel af tussen lange duurritten, intervaltrainingen, heuveltraining en snelheidstraining.

4. Bouw je fietstraining rustig op
Hardlopers zijn doodlopers, bouw je training dus stapsgewijs op. Hier is een voorbeeld van een opbouwschema voor fietstraining, verdeeld over een periode van vier weken:

Week 1-2:

• Maandag: Intervaltraining (5x2 minuten intensieve inspanning, 2 minuten rustig fietsen tussen de intervallen)

• Woensdag: Duurrit (60 minuten in een matig tempo)

• Vrijdag: Herstelrit (30 minuten rustig fietsen)

Week 3-4:

• Maandag: Intervaltraining (6x3 minuten intensieve inspanning, 2 minuten rustig fietsen tussen de intervallen)

• Woensdag: Duurrit (90 minuten in een matig tempo)

• Vrijdag: Herstelrit (45 minuten rustig fietsen)

5. Warming-up en cooling-down
Als je je fietstraining op papier hebt gezet is het tijd om de weg op te gaan. Start met een goede warming-up om je lichaam voor te bereiden op de training en het risico op blessures te verminderen. Begin met een paar stretches en fiets de eerste 10-15 minuten rustig. Na je hoofdtraining is een cooling-down essentieel om je hartslag geleidelijk te verlagen en je spieren te helpen herstellen. Fiets rustig gedurende 10-15 minuten en doe rek- en strekoefeningen als je van je fiets stapt.

6. Prioriteer herstel
Rustdagen en voldoende hersteltijd tussen je trainingen is ongelofelijk belangrijk om je fietsprestaties te verbeteren. Iedere dag trainen werkt juist averechts. Luister dus naar je lichaam en geef het de tijd om te herstellen en sterker te worden.

7. Hydratatie en voeding
Net als rust hebben hydratatie en voeding direct invloed op je prestaties en herstel. Zorg ervoor dat je vóór, tijdens en na je trainingen voldoende water drinkt en een uitgebalanceerd dieet volgt met koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten.

8. Houd de voortgang van je fietstraining bij
Het bijhouden van een trainingsdagboek kan je helpen je voortgang te volgen en te ontdekken waar je nog verbeteringen kunt maken. Noteer de afstand, snelheid en hoe je je voelde tijdens elke sessie.

Liever samen trainen? Meld je kosteloos aan voor Team Roelofs

Woon je in de omgeving van Arnhem en vind je het leuk om samen te rijden, van elkaar te leren en nieuwe routes te ontdekken? Team Roelofs biedt voor elk wat wils.

Meld je aan Roelofs Wielerclub (RWC) of Roelofs MTB/Race Club (RMC). Wij fietsen zondag op de week. Onze ritten zijn gevuld met gezelligheid, vrijheid en het plezier van het ontdekken van nieuwe routes. Het principe "samen uit, samen thuis" staat centraal, en we houden altijd rekening met de veiligheid van alle weggebruikers volgens de NTFU-regels.

Zoeken
Acties
Prijs
Levertijd
Elektrisch
Soort
Frame/Instap
Merk
Kleur
161 modellen gevonden
Sorteren op: